INREGISTRARE / AUTENTIFICARE
COSUL MEU 0 articole
/
INREGISTRARE / AUTENTIFICARE
/

Scurta istorie a vaniliei

Când Hernando Cortez a invadat Mexicul în 1520, l-a găsit pe împăratul Montezuma bând chocolatl, o băutură făcută din boabe de cacao mărunțite și porumb aromatizat cu tlilxochitl, un amestec de păstăi negre de vanilie fărâmiţate, amestecate cu miere. Cortez a fost impresionat de aroma băuturii şi a trimis păstăile negre in Spania. Spre sfârșitul secolului al XVI-lea, în Spania, au aparut manufacturi care produceau ciocolată aromatizată cu vanilie. Produsul a câstigat atâta popularitate, încât la începutul secolului al XVII-lea, vanilia a fost utilizată în Europa, nu doar pentru ciocolată, ci și ca aromatizant pentru ţigări și medicamente.

Încercarea de a crește planta in Grădina Botanică din Paris a fost un succes, dar, în lipsa polenizatorilor naturali, planta nu a produs fructe (păstăi). Asta până în 1841, când metoda polenizarii artificiale, folosind niște bețe mici de bambus pentru a transfera polenul lipicios, a avut în sfârşit succes, iar producția comercială a început.

Începând cu secolul al XIX-lea, s-au dezvoltat plantații de vanilie în Java, Reunion, Mauritania, Republica Madagascar, Tanzania, Jamaica și în alte țări din Oceanul Indian cu climă tropicală.